Menu

  • Home
  • Aanmeldingsdocument
  • Contact
  • Login


Aanmeldingsdocument
'Groepsacties en herstel op school'



Via dit document kan je aanmelden voor een groepsgerichte interventie. We spreken van een groep vanaf 2 personen. Via deze weg kan je een aanmelding doen, wat kan leiden tot onderstaand aanbod. Om een duidelijk overzicht te kunnen bieden, maken we het onderscheid tussen het aanbod voor het basisonderwijs en van het secundair onderwijs.


Basisonderwijs

Abrusco is de enige aanbieder die groepsgerichte interventies aanbiedt in het basisonderwijs. Aanmelden kan in functie van vier thema’s: communicatie, samenwerking, herstel en weerbaarheid.

Dit aanbod kan zowel vanuit een preventieve als curatieve invalshoek worden aangeboden. Concreet bestaat het aanbod uit

  • Themawerking: preventieve workshops, meestal eenmalige actie, maar kan afhankelijk van de vraag ook intensiever worden aangeboden
  • Klasacties:  worden georganiseerd bij moeilijkheden in de klas en kunnen uiteenlopen in thema en aanpak. De aanpak wordt op maat en in overleg met de school bepaald.
  • Zelf samengestelde groep: de school kan zelf een groepje leerlingen samenstellen om te werken rond bovengenoemde thema’s
  • Herstelgerichte interventies: bv. hergo (herstelgericht groepsoverleg), herstelgesprek, no blame (aanpak pestsituatie). Aanbod afhankelijk van beschikbaarheid, best telefonisch op voorhand te bevragen bij KANS.

Bij aanmelding bekijken we de aangeleverde info. Indien we onvoldoende informatie hebben, nemen we contact op om de vraag verder te verhelderen. Indien de aanvraag en de hulpvraag duidelijk is, sturen we dit meteen door naar Abrusco. In functie van een zo kort mogelijke doorlooptijd roepen we daarom op om de aanmelding zo goed mogelijk te stofferen. Ga er van uit dat de lezer geen enkele voorkennis heeft van de situatie.
Eens doorgestuurd, contacteert de aanbieder de school om verdere afspraken te maken.

Let wel! Betrokkenheid van de klasleerkracht is in vele gevallen essentieel om een zo goed mogelijk en duurzaam effect te bekomen. We geven graag  op voorhand mee dat dit een belangrijke succesfactor is.

 

Secundair onderwijs

In Brussel worden groepsgerichte interventies in het secundair onderwijs aangeboden door twee partners: Abrusco en Groep INTRO. We vermelden per module de partners die dit aanbieden. Heb je als school een voorkeur? Gelieve dit dan mee te geven in de aanmeldingsfiche. We bekijken wat mogelijk is (geen garantie).

  • Themawerking (Abrusco): Dit zijn preventieve workshops die vaak eenmalig worden aangeboden, maar ook intensiever mogelijk zijn afhankelijk van de noden. De workshops worden aangeboden rond de thema’s communicatie, samenwerking en weerbaarheid.
  • Klasacties (Abrusco & Groep INTRO): Klasacties worden georganiseerd bij moeilijkheden in de klas en kunnen uiteenlopen in thema en aanpak. De aanpak wordt op maat en in overleg met de school bepaald.
  • Zelf samengestelde groep (Abrusco & Groep INTRO): De school kan zelf een groepje leerlingen samenstellen om te werken rond een bepaald thema, zoals sociale vaardigheden, communicatie, …
  • Herstelgerichte interventies (Abrusco & Groep INTRO): bv. hergo (herstelgericht groepsoverleg), herstelgesprek, no blame (aanpak pestsituatie).

 

Bij aanmelding bekijken we de aangeleverde info. Indien we onvoldoende informatie hebben, nemen we contact op om de vraag verder te verhelderen. Indien de aanvraag en de hulpvraag duidelijk is, bekijken we in overleg met Abrusco en Groep INTRO wie de begeleiding zal opnemen. In functie van een zo kort mogelijke doorlooptijd roepen we daarom op om de aanmelding zo goed mogelijk te stofferen. Ga er van uit dat de lezer geen enkele voorkennis heeft van de situatie.
Eens doorgestuurd, contacteert de aanbieder de school om verdere afspraken te maken.

Let wel! Betrokkenheid van het leerkrachtenteam is essentieel om een zo goed mogelijk en duurzaam effect te bekomen.





 

KANS Centraal Meldpunt Brussel wordt aangestuurd door vzw Triptiek, een netoverstijgend samenwerkingsverband van de drie Brusselse CLB’s,en wordt mogelijk gemaakt met middelen van de VGC.

 






Copyright 2018, KANS

Webdevelopment: Rosy Hoppe & Geert Wittoek | Design and coding by Responsee Team